Elk jaar rond oud en nieuw staan vele Nederlanders weer te popelen om aan de slag te gaan met het schieten van carbid. Carbid schieten is een oude traditie die zowel in Nederlands als in België, Duitsland en Oostenrijk wordt gevierd. In ons kikkerlandje kennen we carbid schieten voornamelijk van oud en nieuw. Veel mensen in het noorden, oosten en zuiden van het land gaan met behulp van oude melkbussen, carbid en water knallend het nieuwe jaar in. Wat carbid kopen is vele malen goedkoper dan ander knalvuurwerk. Vandaar dat het ook zeer populair is en ook alleen maar in populariteit toeneemt.
Hoe werkt het schieten van carbid
Ten eerste dien je te beschikken over een oude melkbus waar je een klein gaatje in boort. Heb je deze niet, dan volstaat een oud stevig verfblik ook. Vervolgens dien je carbid te kopen. Carbid is vrij goedkoop en meestal krijg je een kilo carbid al voor een paar euro. Met een kilo kun je vervolgens al flink wat knallen. Daarnaast heb je ook nog een flesje water nodig. Het water activeert de carbid die je in de melkbus hebt geplaatst. Wanneer deze is geactiveerd sluit je de melkbus af met een bal. Na een aantal minuten te hebben gewacht ontvlam je de melkbus met wat vuur.
Het treffen van de juiste veiligheidsmaatregelen
Net zoals bij het reguliere knalvuurwerk kan het ook met carbid schieten nog wel eens flink misgaan. Helaas raken dan ook elk jaar nog mensen gewond als gevolg van carbid schieten. Heb je bijvoorbeeld de melkbus niet goed afgesloten, dan kan er gas ontsnappen. Wanneer je hier dan vuur bijhoudt kan er een ongewenste ontploffing plaatsvinden wat zeer gevaarlijke gevolgen kan hebben. Tref dan ook altijd de benodigde veiligheidsmaatregelen. Zorg ervoor dat je melkbussen van dik en stevig materiaal zijn. Gebruik ook altijd gehoorbescherming, oogbescherming en eventueel handschoenen om je beschermen tegen de hitte van het carbid. Neem tevens voldoende afstand en kies een geschikte locatie.
Hoe zit het met de regelgeving
Waar we omtrent het ‘reguliere’ knalvuurwerk scherpe (landelijke) regels en wetten hebben opgesteld, bestaan er voor carbid schieten niet zo’n vergelijkbare regels. De regelgeving omtrent het schieten van carbid ligt in de handen van de eigen gemeenten. Zo hebben veel gemeenten regels opgenomen omtrent carbid schieten in de Algemene plaatselijke verordening. Hierin wordt bepaald waar carbid mag worden geschoten en welke veiligheidsmaatregelen men moet treffen. Ook worden er bijvoorbeeld regels opgesteld met betrekking tot alcoholgebruik rondom het carbid schieten. Doordat er geen landelijke regels zijn opgesteld, wint deze traditie de laatste jaren aan veel populariteit. Al helemaal tijdens de Corona periode, toen er een landelijk vuurwerkverbod gold.
De impact van carbid schieten op de natuur
Laten we ten slotte nog even inzoomen op het effect van carbid schieten op de natuur. Want zoals we weten heeft het reguliere knalvuurwerk een negatieve impact op onze leefomgeving. De laatste tijd komt er dan ook steeds meer kritiek op het gebruik van knalvuurwerk. Door knalvuurwerk komen fijnstoffen in de lucht en blijft restafval veelal achter. Met carbid schieten is dit minder geval. Wel kunnen dieren in de omgeving veel overlast hebben van de harde knallen. Denk bijvoorbeeld aan honden of en katten. Carbid heeft ook nog een voordeel voor dieren. Wat veel mensen niet weten is dat mollen bestrijden op een diervriendelijke manier ook mogelijk is met carbid. Door carbid in een molshoop te doen en het vochtig te maken ontstaat er een chemische reactie. Hierdoor zullen de mollen wegblijven! Carbid is dus multifunctioneel.